S P E L - I N F O

         

Blackwell 5: THE BLACKWELL EPIPHANY


Uitgever: Wadjet Eye Games / 2014
Ontwerper: Dave Gilbert, Wadjet Eye Games

Platform: PC, Mac, Linux, iPad.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8 - Processor: Pentium 1.8 GHz of hoger - 512MB RAM (1 GB aanbevolen) - 3D videokaart compatible met DirectX 9.0c - 1GB beschikbare ruimte.
--- MAC OS 10.7 of nieuwer (Ondersteunt geen Mac Sierra).
--- LINUX Ubuntu 14.04/Mint 17 - Processor 1 GHz - 256 MB RAM - Videokaart met 64 MB VRAM.

Categorie:
Moordmysterie, humor, occult, New York, gestileerde 2D en 2.5D retrobeelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
De ziel van een dode man schreeuwt om hulp. Hij schreeuwt om antwoorden. Dan krijst hij alsof hij uit elkaar gerukt wordt als nat papier.
Dit was niet de eerste keer en het zal niet de laatste keer zijn. Welke kracht is zo machtig - en zo slecht - dat hij de kern van het leven vernietigt om te krijgen wat hij wil?
De zielendoder heeft het op bepaalde personen voorzien. De politie staat machteloos, dus wordt het een taak voor de enigen die het wellicht wel aankunnen. Rosa Blackwell en Joey Malone zijn van plan het uit te zoeken, zelfs als ze hun hierbij hun eigen leven moeten riskeren.
Het spel is onafhankelijk van de vorige delen te spelen, maar het is toch wel prettig om kennis te hebben van de ontwikkelingen binnen de Blackwell familie, door de jaren heen. In dit allerlaatste Blackwell avontuur komen alle losje eindjes bij elkaar en worden uitgebreid uitgelegd. Het emotionele einde is een waardige afsluiting van een geweldig verhaal.

      

Je speelt meestal als Rosa. Ze is een 'bestower', iemand die de zielen van overledenen helpt om de wereld van de levenden te verlaten. Nu er een zielendoder rondwaart, onderzoekt ze ook de connectie van die doden met de levenden en hun verleden. Inbreken en rondsnuffelen is daarbij heel gewoon. Maar voor sommige dingen heeft ze Joey nodig. Hij is Rosa's persoonlijke geest en onontbeerlijk als er een dode ziel naar het hiernamaals geholpen moet worden. Hij zorgt voor is de verbinding tussen medium Rosa en de dode.
Maar hij is ook voor andere dingen nuttig. Hij kan door gesloten deuren lopen. Joey zweeft altijd nonchalant met zijn handen in zijn zakken. Ook omdat hij als geest niets kan oprapen, natuurlijk. Gelukkig kan hij wel blazen, zodat lichte voorwerpen als papiertjes toch verplaatst kunnen worden en Rosa belangrijke informatie krijgt.

      

Andere informatie haalt Rosa als een modern mens gewoon via haar smartphone van het internet. Of van een computer die ze eerst met speciale software bewerkt heeft.
Het merendeel van de puzzels bestaat dan ook uit het praten met mensen/geesten en het zoeken naar namen, adressen en sleutels, zodat je nieuwe locaties krijgt om te bezoeken.
Als je de verhaallijn volgt is het allemaal niet zo moeilijk.

Hoewel in retro uitgevoerd met een lage resolutie, heeft het spel niets aan charme en kwaliteit ingeboet. De achtergronden zijn gedetailleerd met heel veel dingen aanklikbaar, die niet direct van belang zijn voor de voortgang. Er zijn ruim voldoende plaatsen om te bezoeken en doorzoeken, die elk hun eigen sfeer hebben. Ook de karakters bewegen soepel door het beeld. En het geheel wordt verlevendigd met kleine animaties zoals Rosa's voetstappen in de sneeuw, of een knipperend oversteeklicht.

      

Het stemacteren is net als in de vorige afleveringen fantastisch gedaan. De stemmen passen prefect bij de karakters en bij de droge humor waarmee de dialogen doospekt zijn. Het maakt zelfs geesten als Joey en Madeline levensecht.
De achtergrondmuziek is aangenaam jazzy en past niet alleen volmaakt bij dit spel, maar verbindt tevens de vijf delen van de serie. Achtergrondgeluiden zijn niet overdadig, maar waar nodig aanwezig, zoals bij het knerpen van voetstappen in de sneeuw.

      

Samengevat is The Blackwell een waardige afsluiting van een leuke en goede serie.
Een prima afgerond verhaal en ruim voldoende speelplezier in een jazzy sfeer.

Eerst uitproberen?   Download de demo, op de officiŽle site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Blackwell serie:
Blackwell 1: The Blackwell Legacy
Blackwell 2: Blackwell Unbound
Blackwell 3: The Blackwell Convergence
Blackwell 4: The Blackwell Deception