S P E L - I N F O

         

ASA: A Space Adventure (& remastered edition)


Uitgever: Simon Mesnard / 2013, 2015
Ontwerper: Simon Mesnard

Platform: Windows, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8 - Duo Core 2 GHz processor - 2 GB RAM - videokaart met 512 MB shared VRAM en openGL 2.0 support - 1 Gb HD ruimte - Open AL compatible geluidskaart.

Extra info 2013 versie:
Windows XP: Het is noodzakelijk eerst een Mpeg-4 decoder zoals ffdshow te installeren.
Vista-spelers: Download eerst de mediaspeler codec via CNet.

Extra info 2015 versie:
De "remastered" versie bevat dezelfde puzzels en achtergronden als het oorspronkelijke spel, maar is uitgevoerd in HD (1920x800) en stabieler, dankzij een nieuwe "engine" (Visionaire Studio). Geen extra patches nodig.

Categorie:
Myst-achtige science fiction, onderzoek vreemde planeet, fotorealistische beelden in slideshow, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Je speelt de rol van een astronaut, die een oude satelliet moet repareren. Als je net klaar bent, zie je een vreemde kubus door de ruimte zweven. Aangetrokken door dat ding, maak je de veiligheidskabel los en zweef je ernaar toe. Met de kubus in je armen, heb je nog maar één verlangen en dat is vasthouden.
De kubus transporteert je naar een onbekend ruimteschip, waar hij bij aankomst meteen wordt gestolen.
Natuurlijk ga je er meteen achteraan. Je wilt immers weten waar je bent, waarom je hier bent, wie de dief is en vooral, hoe je weer naar huis terug kunt.

      

Hier en daar vind je geheugenkaartjes, waarop een deel van een dagboek staat. Hierdoor krijg je, prettig gedoseerd, meer inzicht in de achtergronden en betekenis van het ruimteschip, de kubus en de schrijver van het dagboek, ene Philippe Forté.
Je bent in een zeer vreemde wereld beland, waar je mag proberen en vreemde cultuur te doorgronden en een bijbehorende vreemde taal te leren. De puzzels en problemen zijn dan ook voornamelijk gebaseerd op overal goed rondkijken, alles lezen en logisch nadenken. Ze zijn volledig logisch in het verhaal ingepast. Je mag niet alleen deuren leren openen, maar ook machines repareren, een teleporter bedienen die je naar een exotische planeet brengt en zelfs een computer programmeren.
Er zitten twee kleurenpuzzels en een geluidspuzzel in het spel. Gelukkig zijn deze puzzels ook op te lossen met simpel blijven proberen, anders zou de lol voor kleurenblinden en gehoorgestoorden al snel eraf zijn. De puzzels zijn moeilijk, maar niet onredelijk. Vaak denk je achteraf "o ja" en dat geeft toch een bevredigend gevoel.

      

De grafische beelden doen meteen aan Myst denken. Vreemde omgevingen, maar met een vleug herkenbaarheid. Een steriele omgeving in delen van een ruimteschip, maar ook met kassen aan boord die wemelen van vreemde organismen. Een planeet met andersoortige vegetatie en bewoners, die zich voor je verbergen, maar die net als wij eten, drinken en slapen. Vreemde machines die toch begrijpelijke functies hebben. Alles is fantasievol en met veel aandacht voor detail uitgevoerd. In de remastered edition valt vooral op dat de kleuren geoptimaliseerd zijn in een hogere resolutie, waardoor de omgevingen nog 'echter' lijken. Ergens stilstaan en rondkijken is een genot.
Voor de ervaren speler zijn er ook volop verwijzingen naar andere spellen te vinden in de posters aan de muren, voorwerpen en zelfs in de aankomst op een andere planeet. Een eerbetoon aan bijzondere spellen.

      

Je navigeert van beeld naar beeld en op sommige plekken kun je 360 graden om je heen kijken. Dat maakt het niet altijd even eenvoudig te komen waar je wilt. Soms geeft een 'omdraai' of 'ga links/rechts pijl een ander resultaat dan je verwachtte te zien. Het geeft niet en zorgt ervoor dat je meer aandacht aan je omgeving besteedt en met plezier even op je stappen terugkeert.
De achtergronden zijn vrijwel altijd statisch, geen waaiende bomen of voorbijtrekkende wolken. Maar wel kun je bijvoorbeeld, heel natuurlijk, de hete lucht zien zinderen in de serre.
Bij de acties die je onderneemt, zijn de kleine animaties perfect ingepast. Deze animaties en de iets grotere tussenfilmpjes zijn van hoge kwaliteit en overtuigend 'echt'. Je kunt 'dood' gaan in dit spel, maar krijgt dan altijd meteen een nieuwe kans om de puzzel correct op te lossen. Vanwege de mooie tussenfilmpjes is het soms gewoon leuk om fouten te maken, want die tussenfilmpjes zijn visueel aantrekkelijk, vloeiend en prima geïntegreerd in het verhaal.

      

De achtergrondmuziek is heel bijzonder en klinkt 'buitenaards'. Hij past perfect bij de sfeer van het spel. De diverse locaties hebben hun eigen thema, variërend van melancholisch eenzaam, tot bevreemdend en kalmerend. De melodietjes worden uiteraard steeds herhaald, maar zijn niet zo opdringerig dat het het stoort als je langer in dezelfde omgeving verblijft.

Er zijn slechts twee stemmen te horen in het spel. Die van BRAID, je persoonlijke computerhulpje en de stem van Philippe als hij zijn dagboek voorleest. Met name de laatste klinkt wat vlak, alsof hij emotieloos zijn eigen woorden herhaalt. Wat misschien ook zo is...
Achtergrondgeluiden zijn niet overdadig, maar wel herkenbaar aanwezig, waar nodig.

      

Samengevat is "ASA: A Space Adventure" een waardige hommage aan de Myst-spellen. Een boeiend ruimteverhaal over andere culturen met een eigen taal en gewoontes, gecombineerd met visueel aantrekkelijke beelden en moeilijke, maar faire puzzels maakt het een echte aanrader.

Grotere plaatjes uit de 'remastered versie' bekijken?    Ga naar de screenshots.