S P E L - I N F O

         

THE ARTIFACT


Uitgever: Enigma Games / 2017
Ontwerper: Enigma Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of later - Processor: Dual core - 2 GB RAM - Grafische kaart met 512 MB VRAM aanbevolen - DirectX 10 - 694 MB beschikbare HD ruimte.

Categorie:
Science fiction, ruimteschip, zoektocht vermiste bemanning, real-time 3D, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Als je uit hyperslaap ontwaakt, merk je dat je helemaal alleen bent op een dolend ruimteschip, lichtjaren verwijderd van thuis. Twee leden van de bemanning hangen nog doods in cryogene cabines, de anderen zijn verdwenen en hebben alleen een paar incomplete aantekeningen achtergelaten over een vreemd voorwerp, dat de sleutel lijkt te zijn naar informatie over een buitenaardse beschaving.
Terwijl je het verlaten schip doorzoekt naar meer aanwijzingen en allerlei puzzels oplost, vind je ook nog een manier om het mysterieuze voorwerp te activeren. Het blijkt een portaal naar een andere wereld. Natuurlijk stap je erdoor, je collega's achterna.

      

Het verhaal is eenvoudig en eigenlijk alleen een kapstok voor de vele puzzels, die weliswaar voor het grootste deel mechanisch zijn, maar toch ruim voldoende variŽren. Je bent bezig van het vinden van een deurcode, het openen van dozen, het activeren van machines, het sorteren van DNA of zekeringen en alles met het doel naar een volgende ruimte of plaats te komen, waar nog meer puzzels wachten. Hier en daar vind je holoschermen met korte logboekaantekeningen van een bemanningslid, zodat je een idee hebt van wat je moet doen. het is allemaal niet moeilijk, maar wel een leuk tijdverdrijf.
Het spel kan in een uurtje uitgespeeld worden, wat jammer is, want het heeft potentieel. Het open einde zou gebruikt kunnen worden om van dit spel een "hoofdstuk 1" te maken.

      

Grafisch ziet het spel niet slecht uit. De achtergronden zijn helder en realistisch gedetailleerd waar het moet. De wanden van het ruimteschip zijn glad en strak en er liggen uiteraard geen tafelkleedjes of snuisterijen rond. Wel zijn er ramen met uitzicht op de ruimte en aan een andere wand ruimtekaarten. Als je langs een glazen ruit loopt, beweegt de ruimte erachter realistisch mee. Ook de vrachtruimte waar het vreemde voorwerp staat is logisch en overtuigend efficiŽnt ingericht met consoles en plafondkranen. De woestijnachtige omgeving waar je later terechtkomt heeft zijn eigen charme, met zand, rotsen en een tentenkamp dat niet zou misstaan bij een opgraving in Egypte.
Ook de animaties zijn realistisch, voor zover dat kan in een science fiction. Je ziet mistflarden, zandverstuivingen en electrische effecten, knipperende lampjes en schuivende laatjes naast de vloeiende bewegingen van het verdwijnen in een portal. Alle mechanische puzzels reageren eveneens vloeiend op je sleep en klikbewegingen.

      

Bijzonder in een eerste persoonsspel, is de bediening. Geen toetsenbordbesturing, maar degelijk point & click met zo nodig actief sleepwerk met de muiscursor bij het openen van een deur of het draaien van een blokje. Het werkt prettig. Jammer is wel dat het spel bij het uitzoomen soms vastloopt. Dit is gelukkig goed op te lossen door het spel af te sluiten en opnieuw op te starten. Dankzij de autosave kom je op het juiste punt weer terug in het spel.

De hoofdpersoon mompelt niet hardop in zichzelf en omdat hij ook niemand tegenkomt, zijn er logischerwijze geen gesproken stemmen te horen. Alles wat je karakter denkt en wat je kunt lezen op de holoschermen wordt in duidelijke letters ondertiteld. De achtergrondmuziek zorgt voor de sfeer en die is perfect voor dit science fiction thema. Aanwezig, maar niet storend.
Ook achtergrondgeluiden zoals openen van deuren, schuiven en draaien past bij het voorwerp dat je manipuleert.

      

Samengevat zou The Artifact een prima eerste hoofdstuk zijn in een veel langer spel. De gevarieerde puzzels, de prima animaties en de aangename muziek laten je na een uurtje achter met het gevoel meer te willen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.