S P E L - I N F O

         

AR-K


Uitgever: Gato Salvaje / 2011/14/15
Ontwerper: Gato Salvajeo

Platform: PC, Mac, iPhone, iPad, Android.

Systeemeisen:
--- Windows 7 - CPU Intel Atom - 1 GB RAM - 3D-videokaart 128 MB geheugen - geluidskaart DirectX 9.0 of hoger compatible - 3300 MB HD ruimte.
--- MAC 2 Gb RAM.

Categorie:
Science fiction, mysterie, samenzwering, humor, 2D en 2.5 D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Chapter 1: Gone With The Sphere (voorheen: Sex, Lies and Classwork).
Alicia was een aspirant agente, totdat ze valselijk werd beschuldigd van het stelen van een geheimzinnige gouden bol. Daarna meldde ze zich aan voor de school van journalistiek.
Na een wilde avond wordt ze wakker in haar bed en vraagt zich af wie de man was met wie ze geslapen heeft. Veel tijd om het antwoord te zoeken heeft ze niet. Ze moet ook nog naar de universiteit om een examenopdracht te halen bij haar professor. Dit brengt haar uiteindelijk op het spoor van een grote zwendel. En er staat haar nog een verrassing te wachten.

Chapter 2: The Girl Who Wasn't There.
En weer wordt Alicia wakker na een gezellige nacht met Blaine. Ook de problemen laten niet lang op zich wachten. Ze ontdekt dat Blaine haar bespioneert en dat de professor haar werk heeft gestolen en haar heeft laten zakken voor het examen. Alicia is nu uit op wraak en wil tevens weten wat Blaine en zijn ex te verbergen hebben. Heeft het te maken met een niet-bestaande extra sector op de ARK?

Chapter 3: The great Escape.
Alicia is in een kloof gevallen toen ze zocht naar informatie over de mysterieuze Sector 8. Met een gebroken been en erg weinig licht ligt ze nu op een hoop vuilnis. Ze heeft Sector 8 gevonden, maar kan het nu net als de overige bewoners, niet meer verlaten.

      

Het verhaal zit leuk in elkaar. In elk min of meer afgerond hoofdstuk lopen er twee duidelijke verhaallijnen, elk met een duidelijk doel, dat echter niet zomaar te bereiken is. Iedereen en alles lijkt uiteraard tegen te werken. Degene die je informatie kan geven, ligt bewusteloos over de bar gedrapeerd en het vervoer naar een andere sector in de stad wordt onmogelijk, als de terminals plat liggen en de politie op de loer ligt. Ook wraak nemen op een arrogante en oneerlijke professor is niet eenvoudig. Gelukkig schrikt Alicia er niet voor terug om fraude te plegen en onorthodoxe methodes te gebruiken om haar zin en de nodige informatie te krijgen.
De oplossingen voor Alicia's problemen zijn even vindingrijk als humoristisch.

      

Van de speler wordt dan ook de nodige inventiviteit verwacht. In chapter 2 is een 'narrator' toegevoegd, die Alicia en de speler van goede raad en commentaar voorziet, door een icoon uit Alicia's PDA op de 'narrator' te slepen. Zelf nadenken en alles uitproberen blijft echter een vereiste, want echt veel hulp krijg je niet, als sturen zijn hints je wel in de goede richting.
Het is heel jammer dat het spel enkele 'bugs' bevat, waardoor er zelfs een dood einde kan ontstaan, doordat je een bepaald voorwerp niet meer te pakken kunt krijgen. Er zit dan niets anders op dan het hele spel van voorafaan te spelen. Door de automatische savefunctie is het niet mogelijk om een klein stukje opnieuw te spelen.
Doordat het spel via Steam te spelen is, zijn er ook zogenaamde 'achievements' te verdienen. Een extra stimulans om alles uit te proberen.

      

De grafische kwaliteit van het spel is verrassend goed. Sobere, maar prettig ogende achtergronden in rustige kleuren, die nét niet helemaal "aards" zijn. Niet verbazingwekkend als je bedenkt dat AR-K een ruimtestation is, dat een aardse atmosfeer nabootst. Er is zelfs gedacht aan schaduwen die in de dag en avondscènes in een andere richting vallen.
Alicia is een mens, van het mooie vrouwelijke soort. Ze loopt en beweegt heel soepel, maar rent niet. Je zult dus gewoon even geduld moeten hebben als ze ergens heen loopt. Andere karakters zijn van alien afkomst, maar komen desondanks overtuigend realistisch over, met name de barman en de conciërge. Ze maken zelfs grapjes over hun buitenaardse afkomst.

      

De tussenfilmpjes zijn uitstekend geanineerd en verhogen de humoristische sfeer van het ogenblik. Ze zijn voorzien van een 'wazig'filter. Het is niet storend en geeft wel extra cachet. Ook in close-up ziet alles er rond en vloeiend uit.
Het is dan ook jammer dat de tussenscènes niet vloeiend aansluiten op het speelbeeld. Na zo'n scène schokt Alicia vaak in een totaal andere positie als voor de scène.
Voor al deze grafische kwaliteit heb je wel een behoorlijk geheugen op je PC nodig. Als je slechts aan de minimumeisen voldoet, loop je kans dat het spel zo nu en dan in de filmpjes vastloopt of crasht.

      

Het stemacteren is uitstekend gedaan. De karakters tonen gevoel en betrokkenheid bij wat ze zeggen. Bij de remake van chapter 1 is Alicia's stem van een andere actrice. Bovendien is de tekst aangepast en is ze minder grof gebekt. Dit is zeker een behoorlijke verbetering.
Dialogen verschijnen duidelijk leesbaar boven in beeld en gespreksopties worden in een kader onder in beeld vertoond. Bij het oplossen van sommige puzzels is het stellen van de juiste vraag een vereiste.
De rustige humor in de dialogen en in de filmpjes is in hoofdstuk 2 gehandhaafd en geeft het spel nét dat extraatje, waardoor je met een glimlach blijft spelen.
De achtergrondmuziek is prima, passend bij de scenes en nergens storend en achtergrondgeluiden zijn aanwezig, waar nodig.

      

Nu chapter 1 qua taalgebruik is aangepast en chapter 2 een langere en waardige aanvulling blijkt te zijn geworden met grappige puzzels, is het spel zeker een aanrader.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.