S P E L - I N F O

         

AGATHA CHRISTIE - THE A.B.C. MURDERS


Uitgever: Microids / 2016
Ontwerper: Microids

Platform: PC, Mac, PS4, XBox One, Switch.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8/10 - AMD/Intel dual-core processor 2.2 GHz - 2048 MB RAM - ATI/NVIDIA ge´ntegreerde of mobiele videokaart met minimaal 512MB VRAM en minimaal Shader Model 4.0 support - DirectX 9.0c - ge´ntegreerde of mobiele DirectX compatible geluidskaart.
--- MAC OS 10.6.8(Snow Leopard) of nieuwer - Intel quad-core processor 3.1 GHz - 4096 MB RAM - Intel ge´ntegreerde of mobiele videokaart met minimaal 768MB VRAM en minimaal Shader Model 4.0 support - DirectX 9.0c - ge´ntegreerde geluidskaart.

Categorie:
Detective, Poirot, moordmysterie, diverse steden in UK, vrij naar het boek, 3de persoon, point & click.

Beschrijving en review:
Rond 1930 is de beroemde Belgische detective Hercule Poirot in zijn appartement in London als hij een getypte brief krijgt. De briefschrijver noemt zichzelf ABC, geeft datum en tijdstip van een geplande moord en daagt heel arrogant Poirot uit hem te ontmaskeren!
Als het eerste slachtoffer in Andover valt en Ascher heet en Poirot op de plaats delict ook nog een ABC-spoorweggids vindt, weet hij dat het de moordenaar menens is. Met hulp van zijn vriend Hastings en inspecteur Japp van Scotland Yard probeert Poirot een volgende moord te voorkomen.

      

De speler wacht de taak om alles goed te bekijken en met iedereen in de omgeving van het slachtoffer te praten, op zoek naar sporen en hints. De puzzels in het spel bestaan dan ook voornamelijk uit observeren en deduceren. Het aantal hints dat je kunt vinden wordt aangegeven en je cursor verandert zelfs van kleur, zodat je niet in de wilde weg op alles hoeft te klikken.
Voordat Poirot daadwerkelijk met een verdachte praat, kan hij ook bekijken hoe die zich gedraagt. Is hij/zij zenuwachtig of heeft hij/zij iets te verbergen? Poirot noteert belangrijke zaken in zijn notitieboek en als hij zijn "grijze cellen" laat werken en "vragen" stelt, kun je die eenvoudig beantwoorden als je opgelet hebt. Als je voldoende gegevens hebt, krijg je een "tijdlijn" filmpje te zien, dat je overigens altijd op nieuw kunt kijken en waarin je ziet hoe de moord waarschijnlijk gebeurd is.

      

Poirot komt natuurlijk ook afgesloten deuren, kasten en doosjes en dergelijke tegen. Hij kan dan ook op zoek naar bruikbare voorwerpen die je vervolgens weer uit je inventaris kunt halen. Alles wat hij nodig heeft, ligt in de buurt en Poirot verlaat nooit een plaats delict voordat alles opgelost is, dus ellenlang lopen en zoeken op onwaarschijnlijke plekken is niet nodig.
Voor de puzzelliefhebbers is er een leuke afwisseling van het kijk- en denkwerk. Hier en daar krijg je de kans om door middel van schuif- draai of andere mechanische handelingen de problemen op te lossen. Er zijn voorwerpen die je, door ze beet te pakken, van alle kanten kunt bekijken om hints te vinden.
Poirot houdt niet van wilde actie, dus kan de speler alles rustig op zijn gemak doen, wat heel prettig en ontspannend is voor oudere of beginnende spelers.

      


Grafisch gezien is het spel heel aangenaam. Rustige kleuren en animaties die bij de sfeer van de dertiger jaren past. De omgeving en de karakters zijn duidelijk weergegeven en lijken nog het meest op geanimeerde stripfiguren. Niet al te veel gedetailleerd, maar net voldoende om een goed beeld te geven van de tijd waarin het zich afspeelt. De karakters bewegen niet veel, maar zijn ook niet helemaal statisch. Gezichtsuitdrukkingen zijn voor een stripfiguur voldoende geanimeerd.
Het beetpakken en draaien van voorwerpen om ze van alle kanten te bekijken is even wennen, maar wel goed gedaan. In de achtergrond zijn kleine animaties zoals lopende figuranten of stoom uit een put, die het geheel verlevendigen. Poirot zelf lijkt ietwat op de acteur David Suchet, die tussen 1989 en 2103 Poirot speelde op een onnavolgbare manier en precies aansloot bij het figuur uit de boeken. Ook in dit spel komt het pedante mannetje, die vooral aandacht heeft voor zijn uiterlijk en met name zijn snor goed tot uitdrukking. Je kunt zelfs "egopunten" verdienen door in de spiegel te kijken!

      

Het stemacteren is professioneel goed. Poirot heeft een heerlijk Frans accent en spreekt het Engels karakterestiek duidelijk en geaffecteerd uit, passend bij zijn zorgvuldige en elegante manier van denken. In de conversaties krijg je wel de kans om minder tactvol te zijn, maar echt invloed op het spelverloop heeft dit niet. Wel geeft Hastings, die ook helemaal "zichzelf" is dan commentaar op Poirots ongewone manier van ondervragen en loop je kans om bepaalde informatie niet te krijgen.
De andere personen in het spel praten eveneens precies zoals je verwacht van mensen in die rol. Ze hebben een accent dat past bij de buurt waar ze wonen en klinken kribbig of onwillig of stroperig. Heel goed gedaan allemaal.
De muziek is uitstekend en past bij de sfeer. Mysterieus orchestraal of de typische vlakke pianoklanken uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

      

Conclusie: Een rustig, niet al te moeilijk spel dat uitermate geschikt is voor beginnende spelers en zeker voor Agatha Christie liefhebbers. Ook ouders die samen met hun kind een "denkspel", afgewisseld met leuke mechanische puzzels willen spelen, zullen plezier en ontspanning vinden in dit moordverhaal naar een klassiek boek.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer detectivespellen naar de boeken van Agatha Christie:
Agatha Christie 1: And Then There Were None
Agatha Christie 2: Murder on the OriŰnt Express
Agatha Christie 3: Evil Under the Sun