S P E L - I N F O

         

ADAM'S VENTURE: The Search for the Lost Garden


Uitgever: Iceberg Interactive / 2009
Ontwerper: Vertigo Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - CPU 2 GHz of gelijkwaardige AMD - 1GB RAM - NVidea 7800GTX of ATI X1300 videokaart met 3.0 Pixel Shader aanbevolen - 1 GB opslagruimte.

Categorie:
Zoektocht paradijspoort, bijbelgerelateerd, minigames, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 3de persoon, toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Als Adam Venture een oude boekrol vindt, waarin de bron van vier bijbelse rivieren genoemd wordt, weet hij dat hij de Poort naar het Paradijs heeft gevonden. Een poos later staan Adam, zijn vriendin Evelyn en professor Jacques Saint-Omair van de Clairvaux Corporatie die de expeditie financiert, voor de indrukwekkende Poort.
En hier begint voor Adam het avontuur. De Poort is namelijk gesloten en er zijn zeven zegels nodig om hem te openen. Die zegels liggen in een doolhofachtig grottenstelsel, dat speciaal ontworpen is om de mens buiten het Paradijs te houden. Dus zal Adam allerlei moeilijkheden moeten overwinnen en puzzels moeten oplossen om de zeven zegels te vinden.

      

Het spel wordt volledig bestuurd met behulp van je toetsenbord. De voorwerpen die Adam opraapt, zitten niet in een zichtbare inventaris. Adam gebruikt ze automatisch op het juist moment. Lopen doet Adam met de pijltjestoetsen en het merendeel van de andere acties, zoals het oprapen en draaien van puzzels gaat eenvoudig via de entertoets. Ook kan Adam kruipen, springen en aan een touw hangen. Het wordt allemaal stap voor stap tijdens het spelen uitgelegd en is niet moeilijk. Je hoeft niet behendig te zijn en kunt rustig overal rondkijken.
Het nadeel in dit spel is wel, dat je niet kunt saven waar je wilt. Er zijn vaste savepunten. Verlaat je spel dus pas, na het bereiken van zo'n savepunt. Het totale spel is overigens niet erg groot, in een uurtje of 3 kun je het uitspelen.

      

Het belangrijkste doel in het spel is eigenlijk het vinden van de volgende uitgang en de meeste puzzels hebben dan ook dit doel. Ontwijk bijlen, volg paden, beklim ladders, hang aan touwen die van de ene rots naar de ander lopen en kruip door nauwe doorgangen of watervallen.
Zorg dat je toorts blijft branden en open geheime deuren. Daarbij spelen de tekstzuilen een grote rol. Dit zijn zuilen met drie schijven waarop een korte zin staat, die je in de juiste volgorde moet draaien. Die tekst geeft Adam dan meteen weer een hint, hoe hij het volgende probleem moet aanpakken. De tekst is uit de bijbel, maar dat pas uiteraard prima in een grot bij het Paradijs. De tekst "Ik ben het licht, wie me volgt zal nooit in duisternis lopen" vertelt je bijvoorbeeld, dat je met je toorts een vuurkorf moet aansteken, die vervolgens kristallen belicht. Het vinden van een kristal en het bundelen van het licht in de kristallen is dan je volgende puzzel.
Er zitten twee tijdpuzzels in het spel, waarin je toortsen moet aansteken, die maar een paar seconden blijven branden. Na een keer of 2 oefenen, lukt het echter best wel.

      

De grotten waar Adam door loopt en kruipt, zien er fantantisch uit. Geen twee grotten zijn hetzelfde. En mede dankzij het licht van de toorts die Adam draagt, krijg je overal schaduweffecten die de sfeer nog verhogen. Er zijn gevaarlijk diepe donkere grotten, lage tunnels waar je ratten ziet, watervallen en poelen met vissen, geheimzinnige blauwe grotten met kristallen en grotten met groene varens.
Door de verschillende camerastandpunten kun je alles uitgebreid bewonderen. Een klein nadeel zit er wel in. Als Adam door een grot kruipt, is de camera achter hem. Komt hij de grot uit, dan is de camera ineens voor hem. Dit is verwarrend en zorgt ervoor dat je ineens "de andere kant op loopt" en een andere pijltjestoets moet gebruiken.

      

De muziek is uitstekend en aangenaam om naar te luisteren. Ze versterkt de sfeer in de grotten en verhoogt de spanning als Adam in moeilijkheden komt.
Adam heeft via een walkie-talkie contact met Evelyn en afgezien van een kort gesprek in het begin van het spel met Evelyn en de professor, is dit ook de enige conversatie. Het stemacteren is leuk gedaan en Adam heeft zo zijn eigen gevoel voor humor.

      

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer avonturen van Adam en Evelyn in:
Adam's Venture 2: Solomon's Secret
Adam's Venture 3: Revelation
Adam's Venture Origins