S P E L - I N F O

         

THE ABBEY (in USA: Murder in the Abbey)


Uitgever: Dreamcatcher / The Adventure Company / 2008
Erbe Software / 2019
Ontwerper: Alcachofa Soft

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- 2008: Windows XP/Vista - 1.4 GHz processor - 512 MB RAM - DirectX 9 compatible, 64 MB grafische kaart - DirectX 9 compatible geluidskaart - 4x CD-ROM drive - 3 GB beschikbare HD ruimte.
--- 2019: Windows 7/10 - Processor: 1.4 GHz - 512 MB RAM - Grafische kaart: 128 MB GeForce 4, Radeon 9500 - 8 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Middeleeuws moordmysterie, vrij naar boek Umberto Eco, handgetekende 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Extra info:
Het spel is in 2008 in Europa uitgegeven onder de naam The Abbey en in Amerika als Murder in the Abbey.
In 2019 wordt The Abbey - Director's cut uitgegeven met verbeterd beeld en geluid en extra puzzels.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Dit spel is losjes gebaseerd op Umberto Eco's boek "In de naam van de roos".
Broeder Leonardo de Toledo is op weg naar een afgelegen abdij in de bergen, om een jonge novice af te leveren, als iemand probeert hen te vermorzelen met een rotsblok. Leonardo achtervolgt de geheimzinnige figuur, die eruit ziet als een monnik, maar kan hem niet te pakken krijgen.
Bij de abdij aangekomen hoort hij dat een van de monniken is gedood door een groot wierookvat. Hij accepteert de opdracht van de abt, om de dood te onderzoeken. De abt denkt dat de duivel ermee te maken heeft, temeer daar 's nachts in de bibliotheek vreemd licht gezien wordt.
Als een echte onderzoeker zul je alle plekken in de abdij moeten onderzoeken, van de keuken en het kerkhof tot de bibliotheek, al blijkt dat laatste minder eenvoudig dan het klinkt.

      

De beelden zijn somber, passend bij de slechtverlichte kloosters in de middeleeuwen en de tragiek van een moordonderzoek in zo'n geheiligde omgeving. Buiten is het allemaal wat helderder, maar uiteraard niet kleurrijker met monniken in bruine pijen. Alles is realistisch en rijk gedetailleerd, van de onregelmatig gevormde stenen waarmee een gebouw is opgetrokken, de stenen reliëfs in de gangen, de volle boekenplanken in de bibliotheek, tot de gewelven met biervaten. Maar ondanks de donkere kleuren, blijft de sfeer luchtig en dat is mede dankzij de cartoonachtige gezichtsuitdrukkingen van de rondlopende karakters. Subtiele humor zit er ook in de achtergronden. Zo zie je bijvoorbeeld een aantal monniken aan tafel zitten eten, een scène die verdacht veel aan een schilderij van het laatste avondmaal doeet denken.

      

Er zitten, jammer genoeg, weinig uitdagende puzzels in. De meeste puzzels bestaan uit het vinden en zoeken/gebruiken/combineren van het juiste voorwerp op het juiste tijdstip. Er zit 1 schuifpuzzel in het spel en een puzzel waarbij je op de gezichten op een bas-relief moet klikken om een geheime deur te openen. Het is allemaal niet zo moeilijk en je komt ook nooit echt vast te zitten. Hier geldt wat voor veel adventures geldt: Praat met iedereen over alles meerdere malen, kijk goed om je heen en raap alles op wat nuttig lijkt, dan opent vanzelf een mogelijkheid om verder te komen. Als er een sleutel uit een boek valt, zoek dan de bijpassende deur of maak gebruik van het ergens gevonden buskruit. Wil je een document vertaald hebben en de monnik is druk bezig en klaagt dat hij niet eens tijd heeft om te eten, zoek dan de keuken. Je loopt veel, maar met de handige plattegrond is ook dat geen probleem. Dit alles maakt het spel natuurlijk wel uitermate geschikt voor beginners in het genre.

      

Het spel ziet eruit als een echte ouderwetse, kwalitatief uitstekende tekenfilm met cartoonachtige karakters. En het speelt eigenlijk ook zo: als een interactieve film. Of boek. Want er moet heel, heel veel gepraat en geluisterd worden. Daarbij krijg je vaak de keuze uit verschillende dialooglijnen, maar je keuze heeft geen echte invloed op het verloop van het spel, . Wel is het noodzakelijk om alles wat mogelijk is ook inderdaad te vragen, omdat dit andere dialoogopties bij de diverse karakters kan activeren. De dialogen zijn goed geschreven, to the point en met spitse humor.
De stemmen van de personages zijn goed gekozen en passen bij het karakter. Er is zelfs gezorgd voor lipsynchronisatie en die ziet er overtuigend uit.
De achtergrond muziek is zeer aangenaam passend bij de omgeving en het tijdperk.

      

Samengevat is The Abbey een attractief getekend en leuk uitgewerkt middeleeuws moordmysterie, geschikt voor beginnende adventure spelers die geen haast hebben. Het verhaal blijft boeiend en de muziek is aangenaam.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.