S P E L - I N F O

         

1953: KGB UNLEASHED (Phobos 1953)


Uitgever: UIG Entertainment / 2012
Ontwerper: Phantomery Interactive

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - Intel Core2Duo 1,5 GB RAM - Geforce 8600/Radeon 2900 of betere videokaart - DirectX compatible geluidskaart - 800 Mb beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Historisch, geheime experimenten, ondergrondse bunker, geïllustreerd realisme, panoramische beeld, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Dit spel is gemaakt als voorloper van de Russische film "Phobos" en is gebaseerd op ware experimenten die het Ministerie van Veiligheid in de USSR (de voormalige KGB) uitvoerde, op het gebied van de uiterste grenzen van wat een mens kan verdragen, de mogelijkheden van telepatie en de psychologische impact van angst.

De speler bevindt zich in een ondergrondse bunker, dat dienst doet als een laboratorium waar gevangenen als materiaal in experimenten gebruikt wordt. Hier vind je de waarheid over de angstwekkende gebeurtenissen die in 1953 plaats vonden, maar alleen als je bereid bent je eigen angsten onder ogen te zien. Een beklemmende atmosfeer van isolatie en onzekerheid begeleidt je, terwijl de stem van een onzichtbare spreker door de geluidsinstallatie klinkt. Is deze toeschouwer een vriend of een vijand? Overleef je ongeschonden het doorzoeken van dit goed geconserveerde complex?

      

De plot wordt gedoseerd verteld in flashbacks, waarin hoofdrolspeler Gleb zich realiseert, dat hij onderdeel was van een experiment. Hij herinnert zich stukken met onderzoek naar telepathische vermogens, het spreken met de doden en paranormale verschijnselen.
Verwarrend en niet alleen voor hem. Het is dan ook de moeite waard om alle papieren die rondslingeren goed te bestuderen. Ze zijn helder geschreven en geven je naast meer duidelijkheid, ook hints in het te volgen pad.

De puzzels zijn perfect in het verhaal geÔntegreerd. Alle oplossingen zijn logisch, als je maar goed rondkijkt. De inventaris-puzzels zijn het eenvoudigste, andere puzzels kunnen wat meer van je vergen ze te doorzien, maar dat geeft uiteraard de nodige voldoening als het lukt.
Soms is het oplossen van de problemen gewoon gokwerk, zoals dat in het echte leven onder die omstandigheden ook kan gebeuren. Een ventilatiesysteem aan de gang krijgen is geen dagelijks werk immers.

      

De fotorealistische stijl van het spel creŽert de juiste beklemmende sfeer die we kennen uit documentaires over de USSR in de jaren vijftig. De omgeving is efficiŽnt, maar kil. Voor het interieur van de ondergrondse bunker zijn echte Sovjet militaire plattegronden gebruikt en de materialen die je vindt zijn eveneens gebaseerd op historisch correcte documenten.
Ook de belichting in de bunker is in orde. Sommige gangen zijn schaars verlicht. Hier en daar zie je rode waarschuwingslampen. Maar het engste blijft die stem uit de luidspreker, terwijl je verder niemand ziet.

Het spel heeft geen ondertitels en dit kan heel lastig zijn, omdat een van de stemmen moeilijk te verstaan is en je deze gesproken tekst niet kunt herhalen. Gelukkig wordt er niet al te veel gepraat.

      

Samengevat heeft het spel een realistisch aandoend, beklemmende sfeer en goed ontworpen puzzels in een prima verhaal. De ontbrekende ondertiteling is een minpunt.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.